Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/07/126707/azerembassy.se/public_html/wp-content/themes/fanwood/library/functions/core.php on line 32 Hitta det billigaste lånet genom jämförelse

Hitta det billigaste lånet genom jämförelse

Noggrann lånejämförelse gör det möjligt att hitta lån med bra villkor. Förenklat handlar denna process om att sortera ut alternativ med låg ränta och minimala fasta avgifter. Utifrån detta urval går det sedan lätt att hitta det billigaste lånet på marknaden. Låter det enkelt? I teorin är lånejämförelse en mycket enkel process – men det finns vissa försvårande omständigheter.

Många av de färdiga jämförelser som finns att tillgå på Internet är tyvärr skapade utifrån ett bestämt kommersiellt syfte. Det innebär att visa långivare aktivt marknadsförs och oriktigt premieras i tester. Det gör i sin tur att det inte alltid går att lita på de tester, jämförelser och recensioner som finns att tillgå på webben. Ett bättre alternativ därför på egen hand jämföra olika lån. Den slutgiltiga lånekostnaden bestäms främst av lånets utlåningsränta och fasta kostnader.

Utlåningsränta är den procentuella avgift som banken tar betalat av låntagare i utbyte mot en kredit. En hög utlåningsränta ger dyrare lån emedan en längre ränta ger ett billigare lån. Det är framförallt på räntekostnaderna det går att spara pengar. Eftersom räntan betalas som en procentsats på hela lånebeloppet är det särskilt viktigt att försöka pressa ner räntenivåerna då det rör sig om ett stort lån.

Fasta kostnader i detta sammanhang avser olika typer av extra avgifter som tas ut i samband med att en låntagare lånar pengar från en kreditgivare. Några förekommande fasta kostnader vid kreditlån är uppläggningsavgift, ansökningskostnad samt aviavgift. Att de fasta kostnaderna är få och små har större betydelse om det rör sig om en liten kredit än om det är ett stort bolån på miljonbelopp.

Vid lånejämförelse är det viktigt att ta både utlåningsräntan och de fasta kostnaderna i beaktande. Den effektiv ränta är ett mått som avser räntesatsen på en kredit mätt över hela året. Den effektiva räntesatsen inkluderar både ränta och alla fasta avgifter. Genom att beräkna den effektiv räntan kan flera olika banklån enkelt jämföras.

2 Comments

 1. Frank Wagner
  Frank Wagner 14/01/2013 at 15:56 . Reply

  Hej, jag undrar om det är möjligt att låna utan kontantinsats. Har hört av mig till flera bolag däribland SEB Banken och Nordea, men alla tycks ha som krav att man skall betala en viss procent av lånet kontant. Står i begrepp att köpa hus och behöver pengarna snarast. Men har dessvärre inte de 300 000 kr som banken kräver av mig för att bevilja låneansökan.

  Kan man ta ytterligare ett lån för att få pengar till den kontantinsatsen eller är det vansinne?

  Vänligen
  Frank

Post Comment